realistische oefening post Dedemsvaart

Team Dedemsvaart 2 heeft zaterdag 8 juni de jaarlijkse realistische oefening gedraaid op het brandweer oefencentrum in Wijster (Drenthe). Het ochtendprogramma bestond uit een loop oefening waarbij de warmtebeeldcamera werd gebruikt, een oefening straalpijpvoering / deurprocedure en een inzet met gevaarlijke stoffen. Het middagprogramma stond in het teken van twee brandinzetten waarvan de laatste een middelbrand scenario. Op het oefencentrum wordt met echt vuur gestookt zodat zo realistisch mogelijk kan worden getraind. Bij de oefeningen kan het al gauw 600 รก 700 graden worden. Voor de manschappen dus ook een lichamelijk zware dag, waarbij voldoende drinken een van de speerpunten is om het vol te kunnen houden. Na de veiligheidsbriefing kon de dag dan eindelijk van start gaan.

Bij de loopoefening werd een pand betreden waarin een brand woedde en er sprake was van veel rookontwikkeling. Het zicht was nihil. De warmtebeeldcamera bied hier een uitkomst en het gebruik ervan werd dan ook getraind. Dit hulpmiddel, dat door de rook heen kijkt, kan o.a. worden gebruikt bij het opsporen van slachtoffers maar ook kunnen de manschappen er een ruimte mee 'scannen' zodat zij een beeld krijgen van de ruimte waar zij zich bevinden. Zo kunnen bijvoorbeeld deuren, een trap of een systeemplafond ontdekt worden met het hulpmiddel. Allemaal informatie van onmisbare waarde bij een binnen aanval.

Bij de oefening deurprocedure werd de straalpijpvoering t.b.v. de rookgaskoeling beoefend. De straalpijp moet daarbij, afhankelijk van de situatie, ingesteld worden op het juiste debet (aantal liters per minuut) en moet de kegel in de juiste stand worden gezet. Met de kegel kun je de straal instellen, bijvoorbeeld een gebonden straal of een 45 of 60 graden straal met veel nevel. Voor elke situatie is er een ideale stand. Dit werd dan ook zorgvuldig beoefend in de met vuur bestookte stalen containers.

Tijdens de dag werden diverse verschillende inzetten gedraaid. Na afloop van de laatste inzet kon worden teruggekeken op een geslaagde (oefen)dag.

wijster 02

Oefening deurprocedure (hier met een (met opzet) verkeerd ingestelde straalpijp om de mindere werking van het terugdringen te ondervinden)

wijster 03

Hier is een rollover te zien, vuur dat over een plafond 'rolt'.

Wijster 01

wijster 04

Bij het blussen van een brand komt veel stoom vrij, daarom wordt zo min mogelijk water gebruikt. Stoom gaat namelijk dwars door de brandweerpakken.

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV