Uitruk 31 maart 2015, Cluster Oost

Prio 2 Diverse meldingen stormschade Ommen-Hardenberg

Dinsdag tijdens de laatste dag in maart trok er een flinke storm over Nederland. Zo ook over het gebied Ommen-Hardenberg. Diverse keren moesten de manschappen van de diverse posten van cluster Oost in actie komen voor stormschade meldingen.

Hieronder een opsomming van diverse incidenten..

Dedemsvaart

De brandweer van Dedemsvaart rukte rond 14:30 uur uit naar de Langewijk waar een boom op een chalet lag. Met behulp van een kettingzaag werd de boom in stukken gezaagd. Kort nadat de ploeg weer terug op de kazerne was werd wederom een beroep op ze gedaan. Nu was er om hulp gevraagd door bewoners aan de Elfde Wijk in Rheezerveen waar een boom op een woning dreigde te vallen. Ook deze boom werd vakkundig neergehaald. Iets verderop aan de Elfde Wijk werd nog een boom omgezaagd, die op de openbare weg dreigde te vallen.

IMG 5449

IMG 5466

IMG 5468

IMG 5470

IMG 5475

Bovenstaande foto's: Brandweer cluster Oost

Slagharen

Dinsdag 31 maart trok er een zware storm over het land wat veel overlast veroorzaakte. Ook regionaal waren er de nodige incidenten waarbij om assistentie van de brandweer werd gevraagd. Groep Slagharen werd deze dag 4x “opgepiept” om assistentie te verlenen.

De 1e melding kwam om 08.45 uur binnen dat er enkele dikke takken de rijbaan versperden aan de Luttergreppel. Door middel van de kettingzaag werden deze snel en vakkundig opgeruimd en naast de rijbaan neergelegd zodat deze weer toegankelijk werd.

De 2e melding was om 12.17 uur aan de Kiezelweg in Lutten, hier zou een tak op de rijbaan liggen. Ook deze tak werd snel verwijderd.

De 3e melding kwam om 18.07 uur binnen, hier zou een boom of tak voor een gevaarlijke situatie zorgen. Bij aankomst op de Pieriksweg was er geen boom of tak te bekennen die voor oponthoud zou zorgen. Echter er bleek een boom omgewaaid te zijn bij huisnummer 1. Deze boom kon de harde wind niet weerstaan en was tegen een schuur aangewaaid en rustte met de stam op de muur van de schuur. Omdat het particulier terrein betrof is er na overleg met de Officier van Dienst besloten om het gevaarlijke gebied af te zetten en het hierbij te laten. Dit had er mede mee te maken omdat het a: particuliere grond betrof en er b: geen gevaar was voor het woonhuis. Helaas kan de brandweer dan niets anders betekenen en het gebied af te zetten en de eigenaar moet er zelf voor zorgen dat de boom verwijderd wordt.

De 4e melding van die dag kwam rond half acht binnen. Boven de Herenstraat, richting Schuinesloot was een tak afgebroken wat gevaarlijk boven de rijbaan slingerde. Gelukkig hing de tak niet zo hoog en kon men via het dak van de brandweer auto bij de tak om het gevaar te verwijderen.

DSC04889

DSC04908

DSC04919

DSC08599

Bergentheim

Dinsdag 15:15 uur, de eerste stormmelding voor de brandweergroep Bergentheim aan de Beerzerhaar. Een grote boom die dwars op de weg lag moest in stukken gezaagd worden. Dankzij een kraan die toevallig ter plaatse was, kon de klus snel geklaard worden.

 DSC04931

DSC04933

DSC04953

DSC04956

Om 17:14 ging de pieper opnieuw voor nog een stormschade ditmaal voor een omgewaaide den tegen een huis in Bergentheim.

Daarna volgden er nog enkele meldingen waaronder een  tweetal dennen die met de lier omver zijn getrokken, deze stonden  op omvallen tegen een huis aan de Kanaalweg.

 Om 20:25 ging de pieper voor een omgewaaide boom over het fietspad in Marienberg aan de stuwdijk.

Ommen

In Ommen moest de brandweer uitrukken voor een stormschade melding bij camping de Kleine Wolf en moest er op woensdag als gevolg van de storm van een dag eerder worden uitgerukt voor een loshangende schoorsteen afdekplaat. Met behulp van de hoogwerker werd deze verwijderd.

DSC04966

DSC04969

DSC04989

DSC04997

Foto's US Media

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV