Oefening 20 juni, Middelbrand Attractiepark Slagharen

20 juni omstreeks 19.30 uur werd brandweerpost Slagharen gealarmeerd voor een automatische rookmelding in het Attractiepark te Slagharen.

Gelukkig bleek het een oefening te zijn maar enkele bezoekers van het park stonden toch raar te kijken. Na aankomst bij poort 7 werd de bemanning opgewacht door de BHV, die hen keurig per scooter naar het gebouw loodste waar de brand zou woedden. De brand zou zich in een attractie bevinden genaamd de Wild West Adventure. Bij aankomst kwam er al rook naar buiten en kreeg de bemanning te horen dat er meerdere slachtoffers in het gebouw zouden zitten. De bevelvoerder nam geen enkel risico en liet opschalen naar middelbrand waarbij ook de TAS uit Dedemsvaart en de OVD gealarmeerd werden.

Snel werd een buitenverkenning gedaan en het bleek dat men alleen via de hoofdingang het pand kon binnendringen. Nadat de ploeg links en rechtsom was ingezet, bleek de complexiteit van zo'n gebouw. In het midden was een soort kanaal (ongv. 70 cm diep ) waarin allerlei bootjes door voeren en jahoor.....in die bootjes zaten slachtoffers, het probleem was dat al die bootjes nog rondvoeren en hoe bereik je die ?

Inmiddels had een ploeg al een nooddeur kunnen openen waardoor het team van Dedemsvaart hier naar binnen kon. De aanvalsploeg van Slagharen had zich ontfermd over een bootje waarin men al peddelend het gebouw in kon varen. Mede door de kronkels van het kanaal diende zich al gauw het volgende probleem aan. Slanglengte.... De 90 meter HD slang is tekort om het achterste gedeelte te bereiken. Na overleg met de bevelvoerder weer naar de ingang gepeddeld en direct de "small-packs" uit de auto gehaald en deze aan de HD slang gekoppeld. Nu was men in staat om verder het gebouw binnen te dringen. Steeds scannend met de warmtebeeld camera, in het kader van de RSTV scan werd de vuurhaard gelokaliseerd met nog een slachtoffer. Nadat deze naar buiten was gebracht werd het bevel 'afblussen' gegeven.

Al met al kan terug worden gekeken op een zeer geslaagde en complexe oefening waar men daadwerkelijk mee te maken zou kunnen krijgen. Mede dankzij de onmisbare hulp van de BHV van het park die het park op hun duimpje kennen en dankzij de situatie/overzichts schets was snel duidelijk hoe de attractie er uit zag en waar eventuele deuren en gevaaraspecten zich bevonden.

Hieruit blijkt maar weer dat oefenen, in allerlei opzichten noodzakelijk is. De samenwerking tussen BHV en de korpsen Slagharen en Dedemsvaart bleek meer dan waardevol om terug te kunnen kijken op een prima resultaat.

wwa1

wwa2

Oefening 18 juni, Dedemsvaart (WvD)

De WvD groep welke in korps Ommen-Hardenberg wordt verzorgd door de brandweerpost Dedemsvaart oefende maandagavond 18 juni in Raalte. Er werd onder andere geoefend met radio-activiteits apparatuur waar WvD'ers standaard mee uitgerust zijn en er werden metingen gedaan met gasmeetbuisjes. De WvD (waarschuwings- en verkenningsdienst) wordt opgeroepen als er bij een incident het vermoeden bestaat dat er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Het alarmeren van de WvD gaat in overleg met de OvD (Officier van Dienst) en de AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen). De WvD'ers staan onder leiding van een MeetPlanLeider (MPL) en verrichten metingen in een effectgebied, het gebied waar de rookwolk naartoe 'drijft'. Zij meten dan de concentratie van een bepaalde stof, en aan de hand van de gemeten waardes kunnen acties ondernomen worden. Een voorbeeld hiervan is het af laten gaan van de sirenes met het verzoek ramen en deuren te sluiten.

foto 12

 

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV