Brandveiligheid tijdens feestdagen (dec. 2020)

Ook als u thuis feest viert, doet u er goed aan eens stil te staan bij de risico’s op brand. Door eenvoudige maatregelen kunt u ervoor zorgen dat uw feest thuis veilig verloopt. De brandweer helpt u graag brandveilig feest te vieren. 

Versiering

Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt de risico’s bij brand. Het is verkrijgbaar in de reguliere handel. Vraag er nadrukkelijk om. Op de verpakking kunt u zien of de versiering brandveilig is. Hang versieringen langs en aan de plafonds zo op dat niemand er tegenaan kan lopen. Zorg er ook voor dat versieringen niet in aanraking komen met verlichting en apparaten die warm worden. Hang de versiering op met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden. Gebruik geen natuurlijk dennengroen. Dat is zeer brandbaar, zeker als het droog is.

Verlichting

Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting. Bijvoorbeeld met een KEMA-keur. Controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd. Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen. Plak bekabeling die over de vloer loopt met stevige tape goed vast. Rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan. Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer. Let erop dat verlichting die warm wordt niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt. Schakel de verlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Kaarsen

Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal. Zet kaarsen niet te dicht bij een warmtebron, zoals op de vensterbank. Door warmte kunnen kaarsen week worden en ombuigen. Zet kaarsen ook niet dicht bij andere brandbare materialen, zoals de gordijnen. Zorg dat kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven en laat ze nooit alleen met brandende kaarsen, ook niet voor een paar minuten. De kaarsen in kerststukjes kunt u beter niet aansteken. Doet u het toch, laat de kaarsen dan niet te ver opbranden en zet het kerststukje in het zicht. Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor olielampen, gelbranders en dergelijke.

Fonduen en gourmetten

Zorg dat het fondue- of gourmetstel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad met opstaande randen staat. Zo wordt de tafel niet te heet en vangt u gemorste olie op. Gebruikt u spiritus? Vul dan nooit de brander in de nabijheid van vuur. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld en doe dit niet op de tafel. Denk er aan dat een spiritusvlam nagenoeg onzichtbaar is; hij kan nog volop branden terwijl u denkt dat hij uit is. Nog beter is het om een gelbrander te gebruiker. Die is veiliger dan een spiritusbrander. Net als bij gewoon koken kan bij fonduen de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel in de buurt om snel te kunnen reageren. Een branddeken is een goed alternatief wanneer u geen passend deksel heeft. Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren. Reik nooit over een fondue- of gourmetstel heen om iets te pakken. Als er iets misgaat, loopt u een groot risico op brandwonden. Gebruik geen pannen van aardewerk om te fonduen. Die zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur. Houd kleine kinderen weg bij een fondue- of gourmetstel.

Kerstbomen

Een kunstkerstboom die moeilijk brandbaar is, is veel veiliger dan een natuurlijke kerstboom. Wanneer u toch kiest voor een natuurlijke boom, zet deze dan in de verste hoek van de kamer (gezien vanaf de uitgang van uw kamer). Zet de boom dus niet in de loop- of vluchtroute. Zo voorkomt u dat u bij een calamiteit ingesloten raakt. Zorg er voor dat de boom goed stevig staat en niet gemakkelijk omvergelopen kan worden. Zet de boom ook niet te dicht bij de gordijnen of andere gemakkelijk brandbare materialen. Om te zorgen dat de boom minder brandbaar is, moet de boom vocht vast kunnen houden. Kijk bij de koop of er geen groene naalden uitvallen. Dit kunt u testen door een paar keer met de boom op de grond te tikken. Zaag 3 centimeter van de stam af en plaats de boom in een houder waarin deze 5 centimeter onder water kan staan. Vul het reservoir dagelijks bij met water. Een kerstboom met kluit kan natuurlijk ook, mits deze voldoende water kan opnemen en ook dagelijks voldoende water krijgt. In een verwarmde ruimte kan een boom maximaal drie weken het vocht vasthouden. Mocht de boom veel naalden verliezen of bruin worden, dan moet de boom zo snel mogelijk worden verwijderd. Koop in ieder geval een boom die niet te groot is voor uw kamer en gebruik nooit echte kaarsjes in de boom. Een moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel doen veranderen.Wanneer er toch brand uitbreekt.

Mocht er ondanks alle maatregelen toch nog iets misgaan, handel dan als volgt:

1. Blijf kalm.

2. Waarschuw de overige aanwezigen.

3. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.

4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u.

5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.

6. Bel - nadat u gevlucht bent - direct 112.

 

Meer informatie op www.brandweer.nl 

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV