Oefening Agrarisch gebouw Varsen

Woensdag 4 juni 2014 heeft Ommen geoefend in de buurtschap Varsen. Meerdere autobranden en een bekneld slachtoffer onder een motorboot die lag opgeslagen in een boerenschuur waren de ingredienten voor een leuke en leerzame oefening.

IMG 7486

Lees meer...

Oefening brand in molen Ommen

Brand in molen Den-Lagen Oordt Ommen

Onlangs (mei 2014) heeft de post Ommen geoefend in de molen Den-Lagen Oordt. In de molen was brand uitgebroken en in de molen bevonden zich ook nog slachtoffers. Een complexe en leerzame oefening in een bijzondere omgeving.

IMG 7030

Lees meer...

Oefening 22 januari, Ommen

Woensdag 22 januari heeft Ommen geoefend in het voormalig verzorgingscentrum Oldenhaghen. Doel van de oefening was om met ademlucht een parcours te lopen en hierbij enkele "slachtoffers" te vinden in ruimtes op de 2e verdieping. Ook werd er een woningbrand op de 4e verdieping getraceerd en deze moest geblust worden met een hogedrukslang waarbij het aan- en afkoppelen van extra slangen in het trappenhuis een oefenopdracht was.

IMG 5149

 

Lees meer...

Eindoefening Dedemsvaart en Ommen

 

Woensdag 16 oktober werd er een eindoefening technische hulpverlening gehouden in Dedemsvaart. De posten Dedemsvaart en Ommen namen deel aan de oefening.

Op de gemeentewerf was een ongeval geënsceneerd tussen een zwaar landbouwvoertuig (tractor inclusief kipper) en twee personenauto's. De tractor had een auto in de flank geraakt en de andere personenauto was tegen de kiepbak tot stilstand gekomen. De brandweereenheden startten vanaf de kazerne Dedemsvaart en kregen daar hun uitrukbericht. Tijdens het aanrijden werd informatie uitgevraagd bij de alarmcentrale. Die meldde dat er een ongeval had plaatsgevonden waar meerdere voertuigen bij betrokken waren. Met die informatie moest het eerst aanrijdende voertuig het doen, verder was er weinig tot niets bekend. Ter plaatse werd direct gestart met een verkenning en bleek er in alle 3 de voertuigen nog personen te zitten. Sommigen bekneld, anderen konden met een kleine handeling uit de auto gered worden. In beide personenauto's was echter sprake van een beknelling. Reden voor de bevelvoerder om op te schalen naar 'middel-hulpverlening' zodat er, door de komst van een extra tankautospuit, per groep aan een voertuig gewerkt kon worden. Ook de OvD (Officier van Dienst) kwam ter plaatse om, daar waar nodig, aansturing te geven aan de ingezette eenheden en regelde hij zaken met politie en gemeente.

De tractor bestuurder kon snel bevrijd worden want die zat enkel verward achter het stuur en raakte bij het ongeval niet bekneld. Alle voertuigen werden gestabiliseerd, de tractor in het bijzonder werd nog eens extra gezekerd aan het hulpverleningsvoertuig van Ommen zodat de tractor niet meer verder vooruit kon, in de richting waar de 2 reddingsacties plaatsvonden. De trekker hing met zijn frontgewicht in de auto, ter hoogte van de bestuurder. De bestuurder kwam hierdoor in een zeer benarde positie terecht en raakte erdoor bekneld. Bij de redding werd het dak van de auto geknipt en kon het slachtoffer op die manier, met behulp van een wervelplank, uit de auto getild worden. Niet lang daarna werd ook het slachtoffer in de andere personenauto bevrijd en waren daarmee alle slachtoffers bevrijd.

Na de oefening werd ter plaatse geëvalueerd. Men kon terugkijken op een geslaagde oefening, waarbij de situatie goed werd overzien en slachtoffers in een kort tijdsbestek konden worden gered.

 

photo2

Lees meer...

Oefeningen

De afgelopen weken heeft de post Ommen diverse oefeningen gehouden. Eén van de oefeningen was om een gewond persoon (oefenpop) van het ijs te halen. Dit werd gedaan met behulp van een brancard die aan weerszijden was geborgd middels een touw. Een andere oefening betrof het redden van mensen in een zwembad omgeving met een ondiep bad. Ook kwam hier het reanimeren aan bod op een oefenpop die was aangesloten op een AED. Als laatste werd er geoefend met chemicalienpakken. De gehele procedure rondom het aantrekken, lokaliseren van de lekkage, ontsmetten en uitrekken van de pakken werd doorlopen.

IMG 0586

Lees meer...

Oefening aflegsystemen Ommen

Woensdagavond werd er in Ommen geoefend met verschillende aflegsystemen. Ook diverse mogelijkheden van waterwinning werden bekeken (brandkraan, geboorde put)

IMG 7192

Lees meer...

Waterongeval oefening Ommen

Woensdagavond 3 oktober werd er geoefend bij de Vecht. Dit keer werd er geoefend op het gebied van hoe te handelen bij een waterongeval. In het oefenscenario werden 2 personen vermist die op een boot zaten. Aan de brandweer de taak om alles klaar te zetten voor de duikers die inmiddels (fictief) gealarmeerd waren. Gelukkig was 1 "slachtoffer" snel gevonden, deze lag gewond op de kade, het andere "slachtoffer" (oefenpop) welke dreef in het water kon even later gelokaliseerd worden met behulp van de brandweerboot.

IMG 6404

Lees meer...

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV