Uitruk 23 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 OMS de Gloepe Diffelen

Dinsdagmorgen om 10:30 uur werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij boerderij de Gloepe in Diffelen. In 1 van de hotelkamers was het alarm afgegaan. De brandweer heeft een controle uitgevoerd maar kon geen brand ontdekken. Vermoedelijk is een technische storing de reden voor het afgaan van de melder. De brandweer kon vrij snel retour kazerne.

Kazerne logo 2

Uitruk 9 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Limor De Mulderij

Dinsdagavond werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een automatisch brandalarm bij woonvoorziening Limor in de Mulderij. Bij aankomst werd al snel duidelijk dat bakken en braden de oorzaak was van de melding. Nadat de brandweer een controle had uitgevoerd konden de manschappen al snel weer retour kazerne.

Detail foto 007

Uitruk 8 september, Hardenberg

Melding: Prio 2 A2 Fortuinstraat Hardenberg (Afhijsen)

Maandagmiddag werd de hoogwerkerbemanning van brandweerpost Hardenberg gealarmeerd voor assistentie aan het ambulancepersoneel aan de Fortuinstraat in Hardenberg. De bewoonster van een woning aan deze straat was ongelukkig ten val gekomen waarbij ze haar heup brak. De mevrouw lag op de eerste verdieping en kon niet via de normale uitgang haar woning verlaten. Zodoende werd een beroep gedaan op de hoogwerker van de brandweer. Via het balkon kon de mevrouw, op brancard, naar beneden worden gebracht. De bak in de hoogwerkers van de brandweer bevat een speciale bevestiging voor de brancards van de ambulancedienst. Gewonde mensen kunnen op deze manier veilig naar beneden worden gebracht. De mevrouw is overgebracht naar het ziekenhuis.

112

Uitruk 3 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Burgemeester Bramerstraat

Woensdagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een woningbrand aan de Burgemeester Bramerstraat. Mensen hadden een brand/rooklucht geroken bij een woning aan deze straat. Nadat er was aan gebeld en er niet werd open gedaan heeft men 112 heeft gebeld. Vlak nadat men dit gedaan had werd er door de bewoner toch open gedaan en kwam aan het licht dat het aanbraden van vlees de oorzaak van de rooklucht was. Hierop is direct de melding weer ingetrokken en kon de brandweer binnen blijven. 

IMG 9096

Uitruk 30 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Industrie/agrarisch EPATrans Handelstraat Hardenberg

Zaterdagmorgen om 05.21 uur rukte de brandweer uit voor een brandmelding bij EPATrans aan de Handelstraat. Een medewerker zag rook uit het dak komen. Tijdens het aanrijden gaf de alarmcentrale door dat er binnen en op het dak rook gesignaleerd was. De inmiddels aanwezige politie had dit geconstateerd. De TS2330 en HW2350 spoedden zich naar het opgegeven adres. Aangekomen heeft de bevelvoerder de taken verdeeld en zijn de manschappen op verkenning gegaan. In de laaddocks van het bedrijf hing inderdaad rook. De oorzaak van de rook was snel gevonden, deze was afkomstig van een TL-armatuur. De manschappen hebben de armatuur afgesloten van het lichtnet en een controle uitgevoerd met de warmtebeeldcamera. De hal is geventileerd waarna het gebruikte materiaal ingepakt kon worden en de brandweer retour kazerne is gegaan. 

Detail foto 006

Uitruk 28 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Rz. Ziekenhuis Jan Weitkamplaan Hardenberg

Donderdagochtend werd de dienstdoende groep van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij het ziekenhuis aan de Jan Weitkamplaan. Al snel werd duidelijk dat het een loos alarm betrof. De oorzaak was echter nog niet duidelijk waardoor de brandweer met prio 2 ter plaatse is gegaan. Er werd een onderzoek ingesteld en geconstateerd dat er bij werkzaamheden stof in een melder terecht was gekomen. 

Voorkant detail 4

Uitruk 21 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Kruiwiel Hardenberg

Donderdagmiddag om 16:05 uur ging wederom de pagers voor Hardenberg. Ditmaal voor een autobrand aan het Kruiwiel in Hardenberg. Bij een autoschadebedrijf stond een auto in brand die kort daarvoor in Gramsbergen in brand had gestaan. De auto was afgevoerd naar het autoschadebedrijf en begon na een tijdje weer spontaan te branden. Met een straal hogedruk met schuim heeft de brandweer het brandje geblust. Met de spreider werd het motorblok iets gekanteld om de brand definitief te kunnen blussen. 

00001

Lees meer...

Uitruk 21 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Broeklandenweg Hardenberg

Donderdagmiddag om 13:15 uur werd groep Hardenberg gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Broeklandenweg. Later werd bekend dat het ongeval had plaatsgevonden op de Duitslandweg. Een personenauto was van achteren aangereden door een andere personenauto. In een van de auto's zou nog een persoon zitten met nek- en rug klachten. Ter plaatse bleek het slachtoffer al uit de auto te zijn en bleef er voor de brandweer niets anders over dan het voertuig veilig te stellen. Na deze veiligstelling kon de brandweer weer retour kazerne.

DSC09983

Lees meer...

Uitruk 16 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Jan van Arkelstraat Hardenberg

Zaterdagmorgen werd brandweerpost Hardenberg gealarmeerd voor een woningbrand aan de Jan van Arkelstraat in Hardenberg. Onderweg werd de melding al snel gecorrigeerd naar een autobrand, dat zich dicht in de buurt van een woning bevond. Ter plaatse werd inderdaad een brandende auto aangetroffen. Ook de daarnaast geparkeerde auto was al aangetast door de brand. De eigenaresse van de eerst brandende auto was net een kwartier in huis toen de auto vlam vatte. Mogelijk is kortsluiting hier de oorzaak geweest. Met twee stralen hogedruk werden beide auto's geblust. De eveneens gealarmeerde ploeg uit Bergentheim hoefde niet in actie te komen.

DSC09836

Lees meer...

Uitruk 15 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Handmelder Gemeentehuis Hardenberg

Vrijdagmiddag werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een OMS in het gemeentehuis in Hardenberg. Tijdens een trouwerij werd door een van de aanwezige bezoekers per ongeluk een handmelder ingedrukt. Voor de brandweer waren er dus geen werkzaamheden weggelegd en kon snel weer retour kazerne.

IMG 8162

Uitruk 10 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Marsch Kruserbrink Gebouw F Burgemeester Bramerstraat Hardenberg

Zondagmiddag werd de brandweer gealarmeerd voor een automatisch brandalarm aan de Burgemeester Bramerstraat in Hardenberg. In het gebouw Marsch Kruserbrink was tijdens het bakken en braden van vlees het alarm in werking gesteld. De brandweer hoefde hierdoor alleen maar voor nacontrole ter plaatse te gaan. Al vrij snel kon de brandweer retour kazerne.

IMG 9089.

Uitruk 15 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Mulderij Hardenberg

Dinsdagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een woningbrand aan de Mulderij.Tijdens navraag aan de AC werd al snel duidelijk wat de oorzaak van de melding was. Monteurs waren bezig om een lekkage te zoeken in de rioleringen en dit doet men door middel van rook in de leidingen te blazen zodat men kan zien waar de eventuele lekkage zich bevind. Deze rook hadden omwonenden aangezien voor rook uit een woning aan de Mulderij. Nadat de brandweer ter plaatse is geweest voor controle kon de TS 2330 weer snel inrukken.

IMG 9096

Uitruk 11 juli, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stormschade Rheezerweg Diffelen

Vrijdagmiddag kreeg de brandweer van Hardenberg een melding van stormschade aan de Rheezerweg in Diffelen ter hoogte van de stuw bij Marienberg. Ter plaatse aangekomen bleek er een dikke tak los in de boom te hangen. De tak hing al zo laag dat deze vanaf de grond al bereikbaar was voor de manschappen, en met wat mankracht zo kon worden losgerukt van de boom. Nadat de tak in de berm was gelegd konden de 2330 en de eveneens meegereden hoogwerker 2350 weer retour kazerne.

brandweer

Uitruk 5 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Gebouwbrand Stelling Hardenberg

Zaterdagmiddag om 15:40 uur werd groep Hardenberg opgeroepen voor een brand in een gebouw aan de Stelling in Hardenberg. Al snel werd duidelijk dat de brand in een verdeelstation van Enexis zou woeden. Omdat men met zeer hoge spanningen te maken kreeg werd direct al de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Ter plaatse was te zien dat er rook uit de ventilatieroosters van het gebouw kwam. Om snel extra water achter de hand te hebben werd ook de tankwagen ter plaatse gevraagd. Storingsmonteurs van Enexis waren al ter plaatse in verband met een andere storing. Zij konden de brandweer dus direct opvangen en voorzien van de nodige informatie. De monteurs zorgden ervoor dat het gebouw voor de brandweer veilig te betreden was. Toen de deur geopend werd kwam er veel rook vrij. In eerste instantie werd geprobeerd de brand te blussen met een poederblusser. Dit bleek uiteindelijk niet het gewenste effect te hebben waardoor 2 stralen hoge druk met schuim werden ingezet. Rond 18:00 uur was de situatie onder controle en kon de brandweer niet veel later retour kazerne. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Door de brand zat een groot gedeelte van Hardenberg en omgeving uren zonder stroom. Een andere brandweerploeg uit Hardenberg reed hierdoor uit voorzorg rond om te checken of er ook mensen vast zaten in liften. In één geval moest de brandweer in actie komen om mensen uit een lift te bevrijden. Rond 17:30 uur waren de meeste huishoudens en bedrijven weer voorzien van stroom. Enkele bedrijven hebben het hele weekend nog zonder stroom gezeten. 

DSC09329

Lees meer...

Uitruk 30 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Energieweg Hardenberg

Maandagmorgen rond 09:50 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een ongeval met letsel op de Energieweg. Bij navraag aan de alarmcentrale werd al snel duidelijk dat het ongeval niet op de Energieweg had plaatsgevonden maar op de Duitslandweg . Hier was een bus van Connexxion, komende uit de richting van Duitsland door nog onbekende oorzaak links in de berm terecht gekomen en kwam vervolgens tegen een boom tot stilstand. De bestuurder van de bus is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer kon met behulp van het ambulance personeel op eigen kracht uit de auto komen. Voor de brandweer was alleen de taak weggelegd om het voertuig veilig te stellen. Hierna werd het incident overgedragen aan de politie en kon de brandweer retour kazerne.

DSC08893

Lees meer...

Uitruk 28 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder de Mulderij (Limor)

Zaterdagmiddag gingen de pagers van de groep Hardenberg voor een automatische brandmelding bij Limor in de Mulderij in Hardenberg. Tijdens het inmelden bij de AC werd al snel duidelijk dat een aangebrand broodje in een magnetron de oorzaak was van de melding. Voor de brandweer bleef er gelukkig niks anders over dan een nacontrole en kon men ook snel retour kazerne.

Kazerne logo 2

Uitruk 28 juni, Hardenberg

Melding: Prio 2 Inmelden C2000 Dr. Albert Schweitzerlaan

Zaterdagmorgen rond half 9 werd de brandweer van Hardenberg gevraagd contact op te nemen met de AC. Nadat de bevelvoerder contact had gehad werd men verzocht om naar de Dr. Albert Schweitzerlaan in de wijk Baalder te gaan. Hier hadden vandalen in de nacht ervoor 2 containers met flessen frituurvet/ olie in de vijver naast de plaatselijke supermarkt gegooid. Nadat de brandweer ter plaatse kwam werden 2 brandweermensen in droogpakken gehesen om zo de flessen die overal rond dreven weer bij elkaar te "vissen". De containers die aan de kant lagen konden met behulp van een haak weer op de kant getrokken worden. Na een uur kon de brandweer weer retour kazerne.

DSC08757

Lees meer...

Uitruk 16 juni, Slagharen

Melding: Prio 1 Ongeval weg vervoer letsel, Elfde Wijk Heemserveen

Rond half vier ’s middags werd de blusgroep van Slagharen verzocht zich met spoed naar de Elfde Wijk te begeven, hier zou een ongeval hebben plaats gevonden.

Tijdens het aanrijden kreeg de bevelvoerder te horen dat er zich nog 1 slachtoffer in het voertuig zou bevinden. Ter plaatse aangekomen bleek de auto midden in de sloot te staan, gelukkig rechtop.

De politie en getuigen hadden zich inmiddels over het slachtoffer ontfermd die nog in het voertuig zat. Als door  een wonder bleek het slachtoffer niks ernstigs te hebben en na controle door het ambulance personeel kon de man d.m.v. een ladder, die inmiddels was klaar gezet door de brandweer, het voertuig verlaten.

Voor de brandweer restte niets anders dan alvast de diverse onderdelen van de auto, die over tientallen meters verspreid lagen, alvast bij elkaar te zoeken en te wachten op de berger.

DSC07303

Lees meer...

Uitruk 13 juni, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stank Klinkerweg Hardenberg

Vrijdagmiddag om 12:25 uur werd groep Hardenberg gealarmeerd voor een stankmelding aan de Klinkerweg in Hardenberg. Toen een bewoner thuis kwam rook hij een gaslucht, waarop direct de meldkamer werd gebeld. De brandweer heeft in de woning diverse metingen verrichten maar er werd geen gas (meer) waargenomen. De woning kon vervolgens weer worden veiliggesteld.

112

Uitruk 10 juni, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dierenhulp Reigerstraat

Dinsdagmiddag om 16:15 uur werd de brandweer van Hardenberg verzocht om naar de Reigerstraat te gaan ivm een geit die vast zou zitten in het gaas van het hertenpark. Toen de TS 2330 ter plaatse kwam was er geen geit meer te bekennen. Men vermoedt dat het dier door omstanders reeds was los gemaakt. De brandweer kon weer inrukken.

brandweer

Uitruk 29 mei, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Marsch Kruserbrink

Donderdagmiddag om 13:30 uur werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een automatisch brandalarm in de Marsch Kruserbrink aan de Bramerstraat in Hardenberg. Al snel werd via de AC duidelijk dat de oorzaak van het afgaan van de melder stoomvorming na het douchen was. Na een controle ter plaatse kon de brandweer al snel retour kazerne.

IMG 9086

Uitruk 19 mei, Hardenberg

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Burgemeester Bramerstraat

Maandagavond om 21:00 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een liftopsluiting aan de Burgemeester Bramerstraat in Hardenberg. Een bewoonster in een rolstoel was vast komen te zitten net boven de begane grond. Nadat de deuren waren geopend door de brandweer kon de dame met rolstoel uit de lift worden bevrijd. 

IMG 9083

Uitruk 18 mei, Hardenberg

Melding: Prio 2 Brandgerucht Jongsmalaan

Zondagavond gingen de piepers voor de groep van Hardenberg tweemaal vlak achter elkaar, de eerste melding was voor assistentie aan de groep van Gramsbergen bij een brandmelding in wooncentrum 't Welgelegen. Eenmaal op de kazerne bleek dit incident mee te vallen en was assistentie van de groep Hardenberg niet meer nodig. Direct daarna kwam er een melding binnen van een brandgerucht aan de Jongsmalaan in de wijk Marslanden. Bij een woning die onlangs was opgeleverd was er deze week al vaker een rookmelder te horen volgens de buren. De brandweer heeft een controle uitgevoerd maar kon geen brand of andere bijzonderheden ontdekken waarna de tankautospuit weer vrij snel retour kazerne kon.

Kazerne logo 2

 

Uitruk 17 mei, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Oostloorn Hardenberg

Zaterdagmiddag om 16:45 uur kreeg de groep van Hardenberg een melding van een automatisch brandalarm bij Zorgcentrum Oostloorn. Bij het inmelden werd al duidelijk dat het bakken van een cake de oorzaak was van de melding. Hierdoor hoefde de TS 2330 alleen maar voor nacontrole ter plaatse te gaan en kon men ook weer snel retour kazerne.

IMG 9088

Uitruk 8 mei, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Jachthuisweg 42,9 Collendoorn

Donderdagmiddag rond 17:00 uur werd de dienstdoende groep van post Hardenberg opgeroepen voor een autobrand op de Jachthuisweg in Collendoorn. Ter hoogte van de Middenweg trof de brandweer het voertuig aan. De bestuurster had 112 gebeld nadat ze rook uit het dashboard had zien komen. Van brand was echter geen sprake (meer) bij aankomst van de brandweer. Vermoedelijk dat een probleem met de motor de oorzaak van de rookvorming was. De auto kon niet meer verder rijden waarop de politie een berger liet aanrukken. De tankautospuit van de post Hardenberg kon al gauw retour kazerne.

DSC06756

Lees meer...

Uitruk 28 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Zorgcentrum Oostloorn

Maandagmiddag om 13:01 uur gingen de pagers van de blusgroep van post Hardenberg met de melding om uit te rukken naar Zorgcentrum Oostloorn. Tijdens het aanrijden werd de benodigde informatie binnen gehaald bij de meldkamer. Er zou een dienblad op de kookplaat staan en deze zou overhit geraakt zijn, maar het was niet duidelijk of hierdoor brand was onstaan. De BHV was nog op verkenning, zo meldde de meldkamer. Ter plaatse aangekomen bleek de informatie te kloppen. Gelukkig was het dienblad niet in brand gevlogen. Er hing wel een penetrante lucht in de woning en de hal. De bewoonster was door de begeleiding/BHV meegenomen zodat de de woning geventileerd kon worden.  Door goed handelen van de bewoonster (99 jaar), in de zin van het tijdig alarmeren van de begeleiders/BHV, is brand voorkomen.

112

Uitruk 15 april, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stormschade Rheezerbrink Rheeze

Dinsdagmorgen werd groep Hardenberg opgepiept in verband met een omgevallen boom aan de Rheezerbrink in Rheeze. Ter plaatse bleek inderdaad een deel van een oude boom te zijn afgeknapt welke dwars over de weg lag. Met behulp van de motorkettingzaag werd de boom door de brandweer verwijderd.

IMG 4204

Uitruk 10 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand (schoorsteen) Willebrandt van Oldenburgstraat

Donderdagavond om 22:16 uur werd de blusgroep van post Hardenberg gealarmeerd voor een schoorsteenbrand. De bewoner had een vonkenregen waargenomen vanuit de schoorsteen en rook een nare lucht in de woning. Ter plaatse hebben twee manschappen een verkenning uitgevoerd in- en om de woning en hebben daarbij de temperatuur van het schoorsteenkaneel gecontroleerd. Ondertussen plaatsten twee andere manschappen de ladder gereed en trokken het full-bodyharnas aan om veilig de schoorsteen te kunnen vegen. De gealarmeerde hoogwerker kon niet opgesteld worden in verband met de afstand plaats voertuig/schoorsteen. De schoorsteen werd geveegd en het schoorsteenkanaal is nogmaals gecontroleerd op temperatuur binnen en buiten de woning. Hier zijn geen bijzonderheden meer geconstateerd waarna de TS2330 en HW2350 konden inrukken.

112

Uitruk 8 april, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dierenhulp Wooncomplex De Mulderij Hardenberg

Dinsdagochtend om 09:10 uur werd groep Hardenberg gealarmeerd om hulp te bieden aan een dier aan de Mulderij in Hardenberg. Een poesje zou uit een raam gevallen zijn en op een lager gelegen plat dak terecht zijn gekomen. Op het dak was echter geen poes te bekennen en kwam een buurtbewoner met het bericht dat deze via een raam een woning in was gegaan. Om te kijken of het beestje gewond was werd deze woning doorzocht, maar werd het dier uiteindelijk niet gevonden. Voor de brandweer was er verder niets meer aan te doen waarop men weer kon inrukken.

brandweer

Uitruk 7 april, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dier te water De Nieuwe Haven Hardenberg

Maandagmorgen om 07:05 uur gingen de pagers van de groep Hardenberg voor een te water geraakt dier. Bij het inmelden bij de meldkamer werd gemeld dat er een ree nabij het viaduct aan de Duitslandweg zou zwemmen. In eerste instantie kon de brandweer de ree niet lokaliseren op de doorgegeven lokatie. Een grotere omgeving werd vervolgens doorzocht maar nog steeds was er geen spoor te bekennen van het dier. De meldkamer kwam vervolgens met het bericht dat de melder het dier inmiddels bij de Jan Weitkamplaan had zien zwemmen. De ree werd hier snel gelokaliseerd en ondanks dat het behoorlijk vermoeid was kon het toch nog op eigen kracht uit het water komen. Voor de brandweer was er verder geen inzet meer nodig.

IMG 8156

Uitruk 4 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Hoekweg Hoogenweg

Vrijdagavond om 18:25 uur gingen de pagers van de groep Hardenberg voor een autobrand aan de Hoekweg in Hoogenweg. Tijdens het aanrijden werd bij het navragen al bekend dat de eigenaar de brand al had uitgemaakt en werd gevraagd of de brandweer voor nacontrole ter plaatse wilde gaan. Nadat de brandweer met een warmtebeeldcamera de auto had gecontroleerd kon men weer retour kazerne.

IMG 9096

Uitruk 22 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Automatische brandmelding Baalderborg Zilverdistel

Zaterdagmiddag om 17:30 uur kreeg de groep van Hardenberg een automatische brandmelding binnen van de Baalderborg groep aan de Zilverdistel in Baalderveld. Bij navraag aan de AC werd al snel duidelijk dat "bakken en braden" de oorzaak was van de melding. Voor de brandweer restte alleen een nacontrole en kon men snel weer inrukken.

01.30.2014 16.07.08

Uitruk 10 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Limor De Mulderij Hardenberg

Maandagmiddag om 16:20 uur werd de dienstdoende groep van post Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij Limor, aan De Mulderij in Hardenberg. Bij het inmelden werd al duidelijk dat er geen brand zou zijn en dat 'bakken en braden' de oorzaak van de melding was. De brandweer kon daarop met prio 2 ter plaatse voor een korte nacontrole.

Brandweer Ommen-Hardenberg 

Uitruk 8 maart, Hardenberg

Prio 1 Brand Industrie/Agrarisch Evenementenhal

Zaterdagnacht om 0.30 uur gingen de pagers in verband met een brandmelding bij de Evenementenhal in Hardenberg. TS2330 en de HW2350 rukten uit. De alarmcentrale gaf door aan de aanrijdende eenheden dat er brand in de keuken van het restaurant was geweest, en dat deze vermoedelijk nog woedde in de afzuiging. Het aanwezige personeel en een klein aantal bezoekers waren in veiligheid gebracht. Ter plaatse aangekomen zijn brandweerlieden netjes opgevangen door de bedrijfsleider, die verdere informatie gaf. Er was brand ontstaan in een pan met vet, deze had het personeel zelf gedoofd met een blusdeken en een speciale blusser voor vetbranden. De manschappen zijn in de keuken begonnen met de verkenning en hebben de afzuiging gevolgd naar het dak. Met de warmtebeelcamera is de afzuiging van binnen gescand, hier is gelukkig geen vuurhaard ontdekt. Ook de motor van de afzuiging is gecontroleerd welke uit voorzorg werd afgesloten van het stroomnet in verband met nacontrole/reiniging door de TD van de Evenementenhal. De voertuigen zijn hierna retour kazerne gegaan.

112

Uitruk 2 maart, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stank van Ruysdaelstraat Hardenberg

Zaterdagmiddag om 15:40 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor stankoverlast aan de Ruysdaelstraat in Hardenberg. De bewoners roken een vreemde lucht.  Nadat de brandweer metingen had uitgevoerd en er niks bijzonders kon worden waargenomen kon de TS 2330 weer retour kazerne.

IMG 9083

Uitruk 22 februari, Hardenberg

Melding: Prio 2 Brand container Floralaan

Zaterdagavond om 21:45 uur werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een containerbrand aan de Floralaan in Baalderveld. Bij navraag aan de AC werd duidelijk dat er een ondergrondse kleding container in brand zou staan nabij een supermarkt. Eenmaal ter plaatse bleek er inderdaad brand te zijn in de container. Eerst werd geprobeerd om de brand met een hogedrukstraal te blussen, dit lukte niet waarna de container met een lagedruk straal werd volgespoten om de brand te doven. Na ongeveer een uur was de klus geklaard.

IMG 9096

Uitruk 16 februari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Limor Mulderij

Zondagmiddag om 15:40 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij Limor in de Mulderij. Tijdens het aanrijden werd al bekend dat het maken van tosties de oorzaak van de melding was. Hierdoor was er voor de brandweer alleen een taak weggelegd voor nacontrole.

IMG 9086

Uitruk 2 februari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Stichting de Sprank

Zondagmorgen om 11.16 uur werd de blusgroep van post Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij Stichting Sprank. De alarmcentrale meldde dat het alarm was afgegaan vanwege een elektronische (waterstof) sigaret. Ter controle is de brandweer ter plaatse gegaan en de oorzaak van de melding was correct. Voor de rest gelukkig geen bijzonderheden en verdere inzet was niet nodig. Na een gesprek met de instelling is de TS2330 weer ingerukt. 

IMG 4210

Uitruk 1 februari, Hardenberg

Melding: Woningbrand (schoorsteen) Stoetendijk Rheeze

Zaterdagavond om 21.56 uur werd de blusgroep en de hoogwerker-groep van Hardenberg gealarmeerd voor een schoorsteenbrand. Het betrof een vrijstaande woning met pannendak. De alarmcentrale meldde dat de vonken uit de schoorsteen kwamen en dat de eigenaar al op het dak geklommen was en er een doek op had gelegd. Ter plaatse aangekomen kwam er een vonkenregen uit de pijp. Nadat de hoogwerker gereed gemaakt was is de schoorsteen geveegd. Binnenin de pijp zat een gloeiende massa creosoot. De bewoner meldde dat er een fluitend geluid hoorbaar was en dat ze even daarna ook al door een voorbijganger gewezen waren op een vonkenregen uit de schoorsteen. Nadat de schoorsteen geveegd was werden de manschappen nog op een kop koffie getrakteerd en konden daarna weer retour kazerne.

DSC05645

Lees meer...

Uitruk 30 januari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Wegalaan Hardenberg (Betreft Schoorsteen)

Donderdagavond om 22:30 uur werd brandweerpost Hardenberg gealameerd voor een schoorsteenbrand aan de Wegalaan in Hardenberg. Brandend creosoot dat in de schoorsteenpijp zat was bij aankomst van de brandweer inmiddels al naar beneden gevallen. De temperatuur in de schoorsteen werd na aankomst direct gemeten met een warmtebeeldcamera. De hitte was al snel weg omdat het brandende goedje al omlaag gekomen was. De brandweer hoefde hierdoor uiteindelijk niet in actie te komen. De tankautospuit en hoogwerker konden daardoor al snel weer retour kazerne.

 DSC05587

Foto: US Media

Uitruk 30 januari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Hotel De Rheezerbelten Grote Beltenweg Hardenberg

Donderdagmiddag om 17:25 uur werd de brandweer van Hardenberg gealameerd voor een automatisch brandalarm bij hotel de Rheezerbelten aan de Grote Beltenweg. Tijdens het aanrijden werd al duidelijk dat er geen brans zou zijn. Het alarm werd veroorzaakt nadat iemand een handmelder voor lichtknop had aan gezien. Voor de aanrijdende TS 2330 bleef er niets anders over dan een korte nacontrole ter plaatse.

IMG 8166

Uitruk 21 januari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Zwingel Zorgwoning Zwingel Hardenberg

Dinsdagmorgen om 09:30 uur werd groep Hardenberg gealarmeerd voor een OMS aan de Zwingel in Baalderveld. Door boorwerkzaamheden werd er een melder geactiveerd in de zorgwoning. Nadat de brandweer ter plaatse was geweest voor controle werd de brandmeldinstallatie in test-stand gezet. Dit voorkomt dat de brandweer wederom gealarmeerd wordt tijdens werkzaamheden. 

Detail foto 011

Uitruk 13 januari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Winkelcentrum Hardenberg Marslaan

Maandagmiddag rond 12:45 uur werd post Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm in het winkelcentrum van Hardenberg. Bij een winkel aan de Markt was een monteur bezig met onderhoudswerkzaamheden van het alarmsysteem en was in de veronderstelling dat het systeem in de onderhoudsstand stond. Het alarm wat vervolgens veroorzaakt werd kwam echter toch binnen bij de meldkamer die vervolgens de brandweer aanstuurde, maar uiteindelijk niet in actie hoefde te komen. 

voorkant-detail

Uitruk 4 januari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand De Weverij Hardenberg

Zaterdagnacht werd de B- en hoogwerkergroep gealarmeerd voor een woningbrand aan De Weverij te Hardenberg. Het betrof een appartementencomplex, waar een medebewoner een nare lucht had geroken in het portaal en bij een ander appartement ging een rookmelder af. De bewoner van dit bewuste appartement deed niet open. De politie en brandweer zijn ter plaatse gegaan. Tijdens het aanrijden meldde de meldkamer dat het vermoedelijk om aangebrand eten ging, dat werd gemeld door de politie die ter plaatse was maar dit nog niet met 100 % kon bevestigen. Ter plaatse bleek het wel zo te zijn. De bewoner was in slaap gevallen, terwijl er eten op stond. De woning is geventileerd met behulp van de overdrukventilator, hierna is het incident overgedragen aan de politie.

DSC09994

Foto: US-Media

 

Uitruk 31 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Akkermunt Hardenberg

Dinsdagmiddag om 17:30 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een autobrand aan de Akkermunt in Baalderveld. Toen de eigenaar zijn auto onder een carport had geparkeerd zag hij na een tijdje vuur onder de auto weg komen. Hierna heeft hij de auto snel onder de carport weggeduwd. Nadat de auto voor aan de weg stond sloegen de vlammen onder de auto vandaan. De bemanning van de TS 2330 heeft de auto met een hogedruk straal geblust. Over de oorzaak is niks bekend.

DSC05213

Foto US Media

Uitruk 28 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Stank Aardgas lage druk (buiten)

Zaterdagmiddag om 12.26 uur werden de TS2330 en de HV2370 gealarameerd om uit te rukken voor een aardgaslekkage te hoogte van appartementen complex Atlanta in de wijk Marslanden. De manschappen zijn bovenwinds met de explosiegevaarmeter op verkenning gegaan. De lekkage was zichtbaar doordat het vanuit een plas op meerdere plekken borrelde. De explosiegevaarmeter ging in alarm maar de waardes waren gelukkig erg laag zodat het geen gevaar vormde voor de omgeving. Cogas is ter plaatse gevraagd en heeft de lekkage verholpen. 

112

Uitruk 25 december, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stormschade Oldemeijerweg

Eerste kerstdag gingen de pagers af voor een stormschade aan de Oldemeijerweg/Grote Beltenweg. Er was een boom over de weg gewaaid. De manschappen konden het met de handzaag af om de rijbaan weer vrij te maken voor het verkeer.

Brandweer detail

Uitruk 26 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Zorgcentrum Oostloorn

2e kerstdag werd de B-groep van post Hardenberg gealarmeerd om met spoed naar Oostloorn te gaan ivm een automatische brandmelding. De alarmcentrale meldde tijdens het aanrijden dat er mogelijk brand was in een magnetron. Na bevestiging van het zorgcentrum dat het om "bakken & braden" ging is de TS 2330 met prio 2 doorgereden voor controle. Ter plaatse bleek dat de BHV de afdeling perfect had ontruimd, alle bewoners waren naar de gezamelijke woonkamer gebracht. De BHV gaf aan dat de hal en woning vol rook stond. Na een controle bleek dat er een koekje in de magentron verkeerd was opgewarmd. Met de overdrukventilator is de ruimte geventileerd en de woning weer vrij gegeven.

Brandweer ommen-hdb 6

Uitruk 21 december, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stormschade Oosteinde Hardenberg

Zaterdagmorgen om 9:45 uur werd de brandweer gealarmeerd voor stormschade aan het Oosteinde in Hardenberg. Bij het inmelden werd duidelijk dat het niet om stormschade ging maar om loszittend glas in een pui van een winkel, dat ontstaan was nadat een vrachtwagen tegen de pui was gereden. Omdat de vrachtwagen de gevel beschadigd had dreigden glaspanelen naar beneden te vallen. Om verder gevaar voor het winkelend publiek te voorkomen werd de brandweer verzocht om de gevaarlijke situatie het hoofd te bieden. Hier zijn de manschappen van de TS 2330 en de HW 2350 ongeveer een uur mee bezig geweest. Nadat de brandweer het incident meester was konden de voertuigen retour kazerne en werd de winkelstraat ter hoogte van de winkel weer vrijgegeven. De politie onderzoekt de toedracht van het incident en probeert te achterhalen wie de veroorzaker is geweest.

IMG 8121

Uitruk 20 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 GAS OMS Parkeergarage Gemeentehuis Hardenberg

Vrijdagmorgen om 09:50 uur werd de groep Hardenberg gealarmeerd voor een melding van een ontsnapt gas in de parkeergarage van het gemeentehuis. Werkzaamheden aan het detectiesysteem voor rookgassen bleek de oorzaak van de melding. De meldkamer van de brandweer was niet geinformeerd over deze werkzaamheden waardoor de brandweer gealarmeerd werd bij het binnenkomen van dit alarm. De brandweer kon spoedig weer inrukken.

voorkant-detail

Uitruk 19 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Handmelder Schoutenhof Hardenberg

Donderdagmorgen om 10:55 uur werd de groep Hardenberg gealarmeerd voor een prio 1 melding aan de Schoutenhof in de wijk Marslanden. Tijdens een rondleiding was per ongeluk een handmelder ingedrukt. De meldkamer werd hiervan direct telefonisch ingelicht waardoor de aanrijdende tankautospuit van post Hardenberg zonder optische- en geluidsignalen verder kon rijden. Ter plaatse is een korte nacontrole uitgevoerd.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 16 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Industrie/Agrarisch Wavin Bruchterweg

Maandagavond om 18:10 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een brandmelding bij de Wavin. Tijdens werkzaamheden werd een electricteitskabel geraakt waardoor er een kortsluiting ontstond en de kabel iets ging branden. De gealarmeerde brandweer hoefde niet in actie te komen. Alleen de TS 2330 is ter plaatse geweest voor nacontrole.

Detail foto 005

Uitruk 14 december, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dierenhulp Loswal Hardenberg

Zaterdagmiddag om 14:00 uur kwam er een melding binnen voor de groep van Hardenberg voor een ree in het kanaal ter hoogte van de Loswal. Terwijl de boot via het water de omgeving verkende reed de bemanning van de TS 2330 langs het kanaal om het diertje te vinden maar na diverse malen rond te hebben gevaren en gereden werd de ree niet aangetroffen en kon de brandweer retour kazerne.

IMG 3983

Uitruk 12 december, Hardenberg

Melding: Prio 2 Brandweer, de Brink Hardenberg

Donderdagavond om 23:40 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een prio 2 melding aan de Brink in Hardenberg. Bewoners hadden een penetrante lucht geroken en konden geen oorzaak vinden van de lucht en hadden hierop de brandweer gealarmeerd. De brandweer die snel ter plaatse was kon in eerste instantie ook geen oorzaak vinden maar niet veel later werd duidelijk waar de stank vandaan kwam. Een schoorsteen tegenover de woning was de oorzaak van de vreemde lucht. Hierna kon de brandweer vrij snel inrukken.

DSC09342

Foto US Media

Uitruk 13 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Beekberg (middelbrand)

Vrijdagmorgen om 09:45 uur ging de piepers van de groep van Hardenberg voor een woningbrand aan de Beekberg in de wijk Baalder. Toen de TS 2330 zich had ingemeld werd al snel duidelijk dat het om een uitslaande brand ging en werd er opgeschaald naar middelbrand . Hierna werd ook de TS 2340 gealarmeerd. Door snel en effectief ingrijpen kon de brand beperkt blijven tot de bovenverdieping. De naastgelegen woningen werden in de gaten gehouden in verband met de kans op eventuele overslag. Ook de groep Gramsbergen werd opgeroepen nadat de status grote brand werd gegeven. 

Met de hoogwerker werden de dakpannen verwijderd om zo de brand van bovenaf te bestrijden. De woning van de brand liep naast de deels uitgebrande zolder veel rook en water schade op. Na ongeveer 2,5 uur konden de voertuigen weer inrukken.

DSC04702

Lees meer...

Uitruk 6 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Sociowoningen Borgstede Boterbloem Hardenberg

Vrijdagmiddag om 12:55 uur gingen de piepers af van de dienstdoende groep van post Hardenberg in verband met een automatisch brandalarm bij de sociowoning van de Borgstede aan de Boterbloem in Baalderveld. Eenmaal ter plaatse werd duidelijk dat de oorzaak van de melding het bakken van broodjes was. Hierbij was wat rook vrijgekomen. Na een korte controle kon de brandweer weer terug naar de kazerne.

Laadstekker

Uitruk 4 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Oostloorn Zorgcentrum J. C. J. van Speykstraat Hardenberg

Woensdagmiddag om 16:20 uur werd de groep Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij Zorgcentrum Oostloorn. Al snel werd door de AC duidelijk gemaakt dat de oorzaak van de melding 'bakken en braden' was. De brandweer heeft ter plaatse een nacontrole uitgevoerd en kon snel retour kazerne.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 16 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brandmelding PAC Mr Wok Stelling Hardenberg

Zaterdagmorgen om 07:13 uur werd post Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm via PAC (particuliere alarmcentrale) bij de Wokinn aan de Stelling in Hardenberg. Ter plaatse bleek er niemand in het bedrijf aanwezig. Er werd een rondom verkenning uitgevoerd waarbij geen bijzonderheden werden geconstateerd. Na telefonisch conctact met de contactpersoon kon de brandweer weer inrukken.

Rookmelder 2

 

Uitruk 15 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Nieuwb.Rgc Hoofdingang Ropcke Zweerslaan Hardenberg

De manschappen van post Hardenberg hadden net hun dagelijkse ritme weer opgepakt toen om 11:17 uur wederom de pagers activeerden. Ditmaal betrof het een automatisch brandalarm bij het nieuwe RGC aan de Ropcke Zweerslaan. Tijdens het aanrijden werd door de meldkamer gemeld dat er daadwerkelijk brand was geweest, maar dat de brand inmiddels uit zou zijn. Ter plaatse werden de brandweerlieden opgevangen en is men direct naar de eerste etage gegaan waar de brand zou hebben gewoed. Bij de afdeling dagactiviteiten was brand ontstaan in een oven. Dit ging gepaard met een behoorlijke rookontwikkeling. Nadat de ruimte was geventileerd kon de brandmeldinstallatie worden gereset en kon de ploeg weer retour kazerne.

brandweer

Uitruk 15 november, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stank Marquant Advokaten Stelling Hardenberg

Vrijdagmorgen om 09:50 uur werd groep Hardenberg opgeroepen voor een melding 'stank overlast' aan de Stelling in Hardenberg. Hier werd door medewerkers van het bedrijf een vreemde lucht geroken dat leek op rotte eieren. De brandweer heeft in het pand diverse metingen verricht. Ook in de wijde omgeving zijn er metingen gedaan. De oorzaak van de lucht werd niet meer achterhaald, waardoor de brandweer ruim een uur later besloot terug te keren naar de kazerne.

112

Uitruk 8 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Stank Kanaalweg-West Hardenberg

Vrijdagmorgen om 11:20 uur werd de dienstdoende groep van Hardenberg gealarmeerd voor een gaslekkage dat binnenshuis zou plaatsvinden aan de Kanaalweg-West in Hardenberg. Tijdens verbouwingswerkzaamheden in de woning was per ongeluk een gasleiding door geslepen. De woning kwam hierdoor in zeer korte tijd vol met gas te staan. De bewoner sloeg direct alarm middels een telefoontje naar 112. De brandweer van Hardenberg rukte uit en ter plaatse werd inderdaad een hoge concentratie gas gemeten in de woning. Direct werd de omgeving ruim afgezet. De brandweer heeft de gasleiding met een hydraulische spreider dicht weten te knijpen. De overdrukventilator werd opgesteld en geactiveerd voor het ventileren van de woning, waarna de concentratie gas al gauw afnam. De monteur van een netbeheerder heeft de gasleiding gedicht waardoor de taak er voor de brandweer op zat. Rond kwart over een konden de voertuigen van de brandweer retour kazerne.

Foto's volgen

Uitruk 7 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Wilgenstuk Baalderborg

Donderdagmiddag om 17:00 uur gingen de piepers af voor de groep van Hardenberg. Ditmaal was er een automatisch brandalarm afgegaan aan het Wilgenstuk, een woonvorm van de Baalderborg. Oorzaak van de melding was bakken en braden, na een controle van de brandweer kon de installatie gereset worden en kon de groep weer retour kazerne.

IMG 4204

 

Uitruk 18 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Zwingel Zorgwoning Zwingel Hardenberg

Vrijdagmorgen om 10:45 uur werd de groep Hardenberg opgeroepen voor een OMS aan de Zwingel in Baalderveld. Bij navraag bij de meldkamer werd al snel duidelijk dat stoomvorming van het douchen de oorzaak van de melding was. De brandweer is ter plaatse geweest voor een korte nacontrole en kon daarna retour kazerne.

IMG 8156

Uitruk 7 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Sprank (Borgstede) Vlasakkerkamp Hardenberg

Maandagmiddag rond twee uur werd de groep Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm aan de Vlasakkerkamp in de wijk Baalderveld. Tijdens het aanrijden werd al duidelijk dat er geen brand zou zijn. De rit kon met prio 2 worden voortgezet en ter plaatse is een controle uitgevoerd. Een technische storing bleek de oorzaak.

IMG 8177

 

Uitruk 4 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Clara Feyoena Heem Zorgcentrum Rheezerweg

Vrijdagmiddag om 16:48 uur werd blusgroep Hardenberg opgeroepen voor een automatische brandmelding bij zorgcentrum Clara Feyoena Heem aan de Rheezerweg in Hardenberg. Er was per ongeluk een handmelder ingedrukt. Voor de brandweer waren er geen werkzaamheden weggelegd en kon na een korte controle onverrichter zake retour kazerne.

Bluskleding

Uitruk 3 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Nieuwb.Rgc Hardenberg Ambulance Ingang Ropcke Zweerslaan

Donderdagavond om 19:35 uur rukte de brandweer uit naar het ziekenhuis aan de Ropcke Zweerslaan voor een automatisch brandalarm. Het alarm bleek veroorzaakt te zijn door stoomvorming, afkomstig van douchen. Na een korte controle kon de 2330 weer retour kazerne.

Brandweer detail

Uitruk 1 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Clara Feyoena Heem Zorgcentrum

Dinsdagmiddag om 15:10 uur werd de dienstdoende groep van Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij zorgcentrum Clara Feyoena Heem aan de Rheezerweg in Hardenberg. Al snel werd duidelijk dat een per ongeluk ingedrukte handmelder de oorzaak was. De brandweer hoefde niet in actie te komen en kon al snel weer retour kazerne.

IMG 8167

Uitruk 1 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Oldenburg Stationsstraat Hardenberg

Dinsdagmiddag om 17:05 uur werd de blusgroep van post Hardenberg opgeroepen voor een woningbrand. De melding was gedaan door medewerkers van de Baalderborg Groep, die mede op het opgegeven adres gehuisvest zit. De melding kwam vanuit een particuliere woning waarvan de bewoners niet thuis waren. Gelukkig was er niets aan de hand en is de TS2330 na een korte controle teruggekeerd naar de kazerne. 

DSC02256

Uitruk 30 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Kamphof (betreft: schoorsteen)

Maandagavond rond 20:00 uur gingen de pagers van de B-ploeg en de hoogwerker bemanning van post Hardenberg voor een schoorsteenbrand aan de Kamphof. Tijdens het aanrijden werd de nodige informatie uitgevraagd aan de alarmcentrale. In de woning waren de brandende resten in de houtkachel inmiddels al door de bewoners met zand bedekt, waarna ze de woning hadden verlaten. Ter plaatse heeft de bevelvoerder de eigenaar uitgevraagd om zo de gekregen informatie te verifieren en werden hierna de manschappen op verkenning gestuurd. In de schoorsteenpijp woedde een kleine brand. Vanuit de hoogwerker is de schoorsteen geveegd waarmee de klus ook gelijk geklaard was. De bewoner laat de schoorsteen controleren door een specialist en wordt er tot die tijd niet gestookt.

DSC02107

Lees meer...

Uitruk 28 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Stichting Sprank De Schans Hardenberg

Zaterdagmiddag om 16:33 uur werd de B-groep wederom gealarmeerd voor een automatisch brandalarm, dit keer bij Stichting Sprank. De alarmcentrale meldde dat ter plaatse pannenkoeken werden gebakken en dat dit mogelijk de oorzaak kon zijn. Ter plaatse bleek dit echter niet het geval. Op de 2e verdieping was een rookmelder afgegaan in een nog onbewoonde kamer. De oorzaak hiervan was een technische storing. Er is een controle uitgevoerd waarbij geen noemenswaardigheden werden geconstateerd. 

Brandweer detail

Uitruk 28 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Plaggenmarsch Tuinmeubelen Lange Spruit Hardenberg

Zaterdagmiddag om 15:44 uur werd de B-groep gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij Plaggenmarsch Tuinmeubelen. De alarmcentrale meldde dat er een terrashaard was getest in de winkel en hierdoor het brandalarm geactiveerd was. Ter plaatse is een controle uitgevoerd maar waren er voor de brandweer geen werkzaamheden weggelegd, waardoor de TS2340 weer kon inrukken.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 21 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Stichting Sprank De Schans Hardenberg

Zaterdagmiddag om 13:10 uur werd wederom een beroep gedaan op de brandweer van Hardenberg. Dit maal kon worden uitgerukt naar een automatisch brandalarm aan De Schans in de wijk Marschlanden. Tijdens het aanrijden werd al duidelijk dat er niets aan de hand was. De bemanning van de 2330 heeft ter plaatse een controle uitgevoerd en constateerde dat het om een technische storing ging.

voorkant-detail

Uitruk 21 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Zwingel Zorgwoning Zwingel Hardenberg

Zaterdagochtend om 8:45 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm aan de Zwingel in Hardenberg. Hier werd ter plaatse duidelijk dat het alarm ontstaan was na het douchen. Rookmelders worden niet alleen geactiveerd door rook, maar ook stoom afkomstig van een douche kan een rookmelder activeren. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd en kon al snel weer retour kazerne.

Laadstekker

Uitruk 20 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Stank Blauwververstraat Hardenberg

Vrijdagavond om 19:41 uur werd de groep Hardenberg gealarmeerd voor een gasontsnapping bij een personenauto aan de Blauwververstraat in het centrum van Hardenberg. Een bewoonster werd er op geattendeerd dat er gas uit de gastank van haar auto lekte. De brandweer werd gealameerd in verband met brand- en explosiegevaar. De omgeving van de auto werd door de brandweer met linten afgezet en omwonenden werden verzocht om ramen en deuren gesloten te houden en binnen te blijven. Het voertuig stond geparkeerd in een besloten hofje. Een oud type Volvo stond behoorlijk LPG af te blazen, hetgeen duidelijk zichtbaar en ruikbaar was. 2 manschappen hebben een verkenning uitgevoerd en constateerde dat de  LPG-tank lek was. Deze was nog voor 75% gevuld meldde de eigenaar. Onder bescherming van een gereed liggende hogedrukstraal en een poederblusser hebben de manschappen het voertuig gecontroleerd laten afblazen. Nadat de tank leeg was werd het voertuig gecontroleerd en is het hofje en het voertuig na ongeveer 2 uur vrij gegeven.

DSC01564

Lees meer...

Uitruk 20 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Evenementenhal Energieweg Hardenberg

Vrijdagmiddag om 17:13 uur werd de dienstdoende blusgroep van Hardenberg gealameerd voor een brandmelding bij de evenementenhal in Hardenberg. Een per ongelukt ingedrukte handmelder was de oorzaak van de melding. Na een korte nacontrole gaf de brandweer toestemming om de brandmeldcentrale te resetten en kon de 2330 weer retour kazerne.

Brandweer detail

Uitruk 20 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Limor De Mulderij Hardenberg

Donderdagnacht net na twaalven gingen de piepers van de groep Hardenberg af voor een automatisch brandalarm bij Limor aan de Mulderij in Hardenberg. Ter plaatse bleek het te gaan om een loos alarm welke veroorzaakt zou zijn tijdens het bereiden van een maaltijd, in brandweertermen ook wel 'bakken en braden' genoemd. Na en korte controle kon de 2330 weer retour kazerne.

brandweer

Uitruk 18 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Nagtegaalstraat Hardenberg

Woensdagavond om 21:45 uur kwamen de pagers van brandweer Hardenberg tot leven. Aan de Nachtegaalstraat werd een woningbrand gemeld. Bij het inmelden kwam de informatie van de meldkamer dat er een brandje was ontstaan in een magnatron. De brand was zelf al door de bewoner geblust. De brandweer kwam ter plaatse voor een nacontrole en het ventileren van de keuken.

DSC03144

Lees meer...

Uitruk 15 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Nieuwb. RGC Hardenberg

Zondagmorgen om 09.25 uur werd de ploeg van Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij Nieuwb. Rgc aan de Ropcke Zweerslaan in Hardenberg. Bij aankomst was nog onduidelijk wat de oorzaak van de melding was. Na een controle op de aangegeven locatie bleek er een handmelder te zijn geactiveerd. Hoewel het glasplaatje van de handmelder niet gebroken was kon men de oorzaak niet achterhalen, vermoedelijk een technische storing. Nadat de technische dienst gearriveerd was kon de TS 2330 weer inrukken.

Brandweer detail

Uitruk 15 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Gemeentehuis Hardenberg

Zondagmorgen om 03.10 uur werd een beroep gedaan op de groep van Hardenberg, dit keer kon de TS2330 naar het gemeentehuis voor een automatische brandmelding waar dezelfde melder was geactiveerd als een dag eerder. Ook dit keer kon de brandweer na een controle waarbij er niets werd aangetroffen weer terug naar de kazerne.

brandweer

 

Uitruk 14 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Gemeentehuis Hardenberg

Zaterdagmiddag om 13:33 uur werd de dienstdoende ploeg van Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm in het gemeentehuis. Een rookmelder in de centrale hal was geactiveerd. De oorzaak bleek een technische storing. Na controle kon de brandweer weer retour kazerne.

Laadstekker

Uitruk 13 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Molenplein Hardenberg

Vrijdagmiddag om 13:20 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een woningbrand aan het Molenplein in Hardenberg. Bij navraag aan de AC werd duidelijk dat door werkzaamheden op het dak het dakleer vlam had gevat bij een fietsenzaak. Bij aankomst van de eerste tankautospuit 2330 bleken er meerdere panden onder de rook te staan. Vanwege dit gegeven plus het feit dat de panden aan elkaar grensden besloot de brandweer op te schalen naar middelbrand. Door snel ingrijpen van de brandweer was de brand op het dak snel onder controle. Met een overdruk ventilator werden de panden rookvrij gemaakt. De bemanning van de tweede tankautospuit heeft een verkenning uitgevoerd in de aangrenzende panden. Nadat de brandweer het pand van de fietsspecialist weer vrij had gegeven konden de medewerkers weer beginnen met het terug plaatsen van de fietsen. Deze waren uit voorzorg naar buiten gebracht. Na een 2 uur durende inzet konden ook de TS 2330 en HW 2350 weer terug naar de kazerne.

brand fietsenwinkel hardenberg

Foto: Persbureau Meter

Uitruk 12 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Marsch Kruserbrink Burgemeester Bramerstraat Hardenberg

Donderdagochtend om 11:35 uur werd Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm aan de Burgemeester Bramerstraat in Hardenberg. 'Bakken en braden' bleek de oorzaak van de melding. De brandweer heeft ter plaatse enkel een nacontrole hoeven uit te voeren.

IMG 8156

Uitruk 10 september, Hardenberg

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Burgemeester Bramerstraat Hardenberg

Dinsdagavond om 19:30 uur werd Hardenberg opgeroepen voor een liftopsluiting aan de Burgemeester Bramerstraat in Hardenberg. Een bewoner was vast komen te zitten in een goederenlift, vermoedelijk door het per ongeluk indrukken van de noodstop. De deuren van de lift wilden niet meer open van binnenuit. De brandweer is ter plaatse gekomen en heeft de liftdeuren van buitenaf geopend. Nadat de persoon uit de lift was kon de brandweer weer retour kazerne.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 8 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Woonvorm Boterbloem Hardenberg

Alle manschappen spoedden zich weer in het voertuig en met prio 1 werd er vanaf het Wevelinckhovenplein naar de Boterbloem gereden voor een automatische brandalarm. De MON (Meldkamer Oost Nederland) had inmiddels contact gelegd met Woonvorm Boterbloem om te informeren wat er aan de hand zou zijn. Een te royale handeling met een deodorantbus bleek de oorzaak. De TS 2330 is ter plaatse geweest om een (na)controle uit te voeren.

Rookmelder 2

Uitruk 8 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Wevelinckhovenplein Hardenberg

Zondagmorgen om 9:23 uur werden de blusgroepen van post Hardenberg gealarmeerd voor een woningbrand. De tankautospuit 2330 en hoogwerker 2350 zijn ter plaatse gegaan.Tijdens het aanrijden meldde de meldkamer dat er door buurtbewoners een harde knal gehoord was en er daarna rook zou zijn gezien, afkomstig vanaf de bouwplaats. Het ging dus om een bouwlocatie. Hierop werd gelijk gedacht aan kortsluiting als oorzaak door de grote hoeveelheid regen die viel ten tijde van de melding. Ter plaatse is een verkenning uitgevoerd en de oorzaak bleek inderdaad kortsluiting in een stroomkast. De bevelvoerder heeft in overleg met de meldkamer het bouwbedrijf ter plaatse laten komen om het terrein opnieuw af te sluiten en maatregelen te nemen met betrekking tot de kortsluiting. Ten tijde dat dit incident afgerond werd kwam er een nieuwe melding binnen..

DSC01268

Lees meer...

Uitruk 6 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Baalderborg Wilgenstuk Hardenberg

Vrijdagochtend om 9:15 uur werd de blusgroep van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij Baalderborg aan het Wilgenstuk in Hardenberg. Ter plaatse bleek er een rookmelder op een gang afgegaan te zijn. Bij een uitvoerige inspectie werden geen bijzonderheden waargenomen. Een technische storing zou de oorzaak zijn geweest.

IMG 4204

Uitruk 3 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Baalderborg Groep Vlasakkerkamp Hardenberg

Dinsdagmiddag om 17:05 uur werd post Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij de Baalderborg Groep aan de Vlasakkerkamp. Bij navraag bij de alarmcentrale werd al snel duidelijk dat de oorzaak van de melding 'bakken en braden' zou zijn waardoor de spoed er af kon. Wel werd er een korte nacontrole uitgevoerd.

IMG 8167

Uitruk 30 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Rheezerveenseweg Heemserveen

Vrijdagavond rond elf uur werd brandweerpost Hardenberg opgeroepen voor een ongeval met letsel op de Rheezerveenseweg in Heemserveen. Ter plaatse trof men een eenzijdige aanrijding aan waarbij een auto tegen een boom tot stilstand was gekomen. Het slachtoffer is door de brandweer bevrijd, waarbij een deur uit de auto werd geknipt. Hierna kon het slachtoffer overgedragen worden aan het ambulancepersoneel.

DSC02422

Lees meer...

Uitruk 31 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Pijlkruid Sowo Hardenberg

Zaterdagmiddag werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een automatische brandmelding aan het Pijlkruid in Baalderveld. Bij navraag aan de alarmcentrale bleek dat er brand was geweest in een magnetron. De brand zou uit zijn maar ze wilden toch graag de brandweer voor nacontrole ter plaatse. Bij aankomst bleek de brand inderdaad gedoofd. Voor de brandweer restte een nacontrole met de warmtebeeldcamera. Oorzaak was het bakken van pancakes in de magnetron. De woning die "onder de rook" stond werd geventileerd en hierna kon de brandweer retour kazerne.

IMG 3759

Uitruk 28 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Gamma Lange Spruit

Donderdagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een brandmelding bij de Gamma aan de Lange Spruit. Eenmaal ter plaatse werd al snel duidelijk wat de oorzaak was van de melding, namelijk werkzaamheden aan de brandmeldcentrale door monteurs. Voor de brandweer was er dus niets te doen.

brw0097

 

Uitruk 29 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Automatisch brandalarm Borgstede Vlasakkerkamp Hardenberg

Vrijdagmiddag rond 16.20 uur gingen de piepers af voor een automatisch brandalarm bij De Borgstede aan de Vlasakkerkamp in Hardenberg. Uiteindelijk bleek hier niets aan de hand.

brw0092

Uitruk 26 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Heidebrand de Riet Heemserveen

Maandagmiddag om 17.10 uur gingen wederom de piepers van de groepen van Hardenberg. Ditmaal was het een prio 1 melding van een heidebrand aan de Riet in Heemserveen. Er stond een stuk heideveld in brand van ongeveer 30 bij 20 meter. Doordat de TS 2330 al onderweg was kon er snel ingezet worden en kon voorkomen worden dat de brand oversloeg naar het aangrenzende bos. De tankwagen heeft de TS 2330 van meer water voorzien. De tankautospuit TS 2340 die ook ter plaatse was kon weer onverrichte zake terug naar de kazerne. Na een half uur blussen konden ook de TS 2330 en de TW 2360 weer retour kazerne.

DSC00996

Lees meer...

Uitruk 26 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 2 Berm / ruigte  / bosschage Hofsteeweg

Maandagmiddag om 16.45 uur werd de groep van Hardenberg verzocht om een nacontrole uit te voeren aan de Hofsteeweg nabij de wijk Baalder. Hier zou een stukje berm in brand staan. Eenmaal ter plaatse bleek er inderdaad een stukje berm te branden. Met een straal hoge druk was dit snel verholpen en kon de brandweer weer retour kazerne. 

IMG 4204

Uitruk 23 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 2 Nacontrole Riet Heemserveen

Vrijdagmiddag om 17.30 uur werd de brandweer van Hardenberg verzocht om een nacontrole uit te voeren aan de Riet in Heemserveen. Hier had een kampvuurtje gebrand nabij een heideveldje, eenmaal ter plaatse werd de plek al snel gevonden van de brand. Het bleek inderdaad om een kampvuurtje te gaan wat alleen nog wat smeulde, nadat er een emmer water overheen was gegooid kon de brandweer weer inrukken.

Voorkant detail 4

Uitruk 23 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Automatische brandmelding Nieuwbouw RGC Ambulance ingang

Vrijdagavond om 23.15 uur moest de brandweer van Hardenberg naar een automatische brandmelding bij de Nieuwb. Rgc Ambulance ingang van het Ziekenhuis. Al snel was het duidelijk dat stoomvoring tijdens het douchen de oorzaak was voor het afgaan van de melder. Na een korte controle kon de brandweer weer snel retour kazerne.

Brandweer ommen-hdb scheef

Uitruk 25 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Oostloorn Zorgcentrum Van Speykstraat

Zondagmorgen om 11.05 uur werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een automatische brandmelding in verzorgingscentrum Oostloorn in Hardenberg. Eenmaal ter plaatse was onduidelijk waar de melding precies vandaan kwam. Uiteindelijk bleek er na controle niets aan de hand te zijn. Een opgeroepen storingsmonteur zou de installatie verder nakijken. Hierop kon de brandweer retour kazerne.

Detail foto 008

Uitruk 22 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Energieweg

Donderdagmiddag om 13.35 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een melding brand wegvervoer. Bij een bedrijf aan de Energieweg in Hardenberg zou een accu roken van een electrische heftruck. Eenmaal ter plaatse hadden de medewerkers van het bedrijf de accu los gekoppeld waardoor het gevaar was geweken. Er werd nog een laatste controle gedaan met de warmtebeeldcamera. Uiteindelijk bleek er voor de brandweer niets meer te doen.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 20 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Automatische brandmelding Limor De Mulderij

Dinsdagavond om 18.25 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij Limor aan de Mulderij. Al snel werd duidelijk dat stoomvorming tijdens het douchen de oorzaak was van de melding. Na een controle ter plaatse kon de brandweer weer snel retour kazerne.

Brandweer detail

 

Uitruk 12 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Rz. Ziekenhuis Hfd.Ing.Spoedhulp Jan Weitkamplaan Hardenberg

Maandagmiddag om 13.45 uur werden de posten Hardenberg en Bergentheim gealarmeerd voor een automatisch brandalarm in het Ropcke Zweers ziekenhuis in Hardenberg. Bij navraag bij de MON (Meldkamer Oost Nederland) zou de melding van de vierde verdieping komen. Eenmaal ter plaatse was er in het ziekenhuis geen melding bekend en ook was er op de brandmeldcentrale niets te zien. De OvD bleef nog even ter plaatse om samen met de TD te achterhalen waar de melding vandaan kwam. De overige eenheden konden retour kazerne.

brandweer

Uitruk 11 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Stank Crazy Horse Jan Weitkamplaan Hardenberg

In de nacht van zaterdag op zondag is discotheek crazy Horse aan de Jan Weitkamplaan in Hardenberg geruime tijd ontruimd geweest vanwege een mogelijk gevaarlijke stof, waarvan een aantal mensen onwel waren geworden. Sommigen van hen zijn afgevoerd met de ambulance, anderen konden op eigen vervoer richting ziekenhuis om zich aan een inspectie te laten onderwerpen. De brandweer heeft opgeschaald naar GRIP 1 waardoor onder andere de Hoofd Officier van Dienst van de brandweer werd ingeschakeld. Ook de Adviseur Gevaarlijke Stoffen was aanwezig. Onderzoek moet uitwijzen om welke stof het ging en hoe dit in de discotheek terecht is gekomen.

Persbericht politie

Hardenberg - In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 augustus zijn meerdere personen onwel geworden in uitgaansgelegen Crazy Horse aan de Jan Weitkamplaan. Elf personen moesten zich laten behandelen in het ziekenhuis.

Omstreeks 02.00 uur raakten meerdere mensen die aanwezig waren in de uitgaansgelegenheid onwel door een nog onbekende stof. De bezoekers hadden last van benauwdheid en tranende ogen. De stof die de onwelwording veroorzaakte had de verschijnselen van traangas, maar het is nog niet duidelijk welke stof het daadwerkelijk was. Drie personen zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, acht personen zijn op eigen gelegenheid daarheen gegaan om zich te laten behandelen. Zij kunnen allen in de loop van de nacht of morgenochtend weer naar huis.

De uitgaansgelegenheid is ontruimd en gelucht. Op het moment van het incident waren er zo’n 1100 bezoekers aanwezig. Er is geen sprake geweest van paniek. Later die nacht is de uitgaansgelegenheid weer vrijgegeven en opengesteld voor publiek.

De politie heeft een nader onderzoek ingesteld naar het incident.

--

 

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV