Voorlichting

Het alarmnummer 1-1-2 wordt elke dag ruim honderd maal gebeld om een kleinere of grotere brand te melden. Dat zijn in één jaar bijna 40.000 meldingen. Ruim 50.000 mensen lopen per jaar brandwonden op, als gevolg van ongevallen. Die brandwonden zijn zo ernstig dat ze ten minste door de huisarts of poliklinisch moeten worden behandeld. In 1996 bedroeg de schade door brand bijna 1,2 miljard.

Het zijn kille cijfers, waar een onbeschrijfelijke hoeveelheid leed achter schuilgaat. Brand en brandwonden, het zal je maar gebeuren. Een brand verwoest alles. Niet alleen je huis kan in vlammen opgaan, je hele bezit gaat verloren in een brand. Bij een brand verliezen mensen hun geschiedenis. Maar mensen, die het overkomen, zijn altijd weer blij dat zij zelf de dans zijn ontsprongen. De materiële schade is één, zelf slachtoffer worden van brand en brandwonden kan nog veel erger zijn.

Voorkómen
Er valt iets aan te doen. De meeste ongelukken, met brand en brandwonden als gevolg, kunnen worden voorkómen en vaak met simpele en goedkope maatregelen. Niet roken in bed kost niets. En daarmee zou het percentage brand(wonden) slachtoffers fors kunnen worden verminderd. Bij het kopen van kinderkleding letten op de brandbaarheid van het textiel vergt evenmin een grote financiële investering. Het installeren van rookmelders in uw woning, zodat u op tijd uw huis uit kunt komen, hoeft niet meer dan enkele tientallen euro’s te kosten. Negen van de tien ongevallen met brand en brandwonden tot gevolg kunnen worden voorkómen, als u zelf voldoende aandacht heeft voor preventie.

Brand !!!
Bij brand is het van groot belang niet in paniek te raken. Het beste is om direct de brandweer via 1-1-2 te bellen en iedereen in huis te waarschuwen. Begin zo mogelijk zelf met blussen maar neem geen enkel risico. Sluit ramen en deuren van het brandende vertrek als het blussen niet lukt. Als er veel rook vrijkomt, blijf dan laag bij de grond als u het huis verlaat. Rook verspreidt zich razendsnel en maakt de meeste slachtoffers.

Rookmelders
Een belangrijke voorwaarde om te voorkomen dat er slachtoffers vallen, is dat de brand tijdig wordt ontdekt. Vooral ´s nachts kunnen rookmelders hieraan een belangrijke bijdrage leveren. De kans op een dodelijk ongeluk bij brand vermindert daarmee aanzienlijk. Plaats minstens één rookmelder per verdieping. Bijvoorbeeld op de overloop, in de slaapkamer, in de woonkamer of het trapgat. Controleer eerst of het signaal van de rookmelder overal in huis goed hoorbaar is. Let bij de aanschaf van een rookmelder altijd op het Goedmerk. Deze rookmelders zijn uitvoerig getest en goede werking is gegarandeerd.

Brandblussers en branddekens
In veel gevallen is water het beste blusmiddel (maar nooit voor de frituurpan). Een brandblusser in huis is dan ook geen overbodige luxe.

Brandblussers moeten jaarlijks gecontroleerd worden. Als u een brandblusser nodig hebt, moet u er razendsnel bij kunnen. Bevestig hem op een makkelijke bereikbare plaats en zorg dat de blusser snel uit zijn houder te halen is.

Een ander middel voor de keuken is een branddeken. Slaat bijvoorbeeld de vlam in de pan, dan kan dit hiermee makkelijk worden gedoofd.

Brandwonden
Wat moet u doen als iemands kleding vlam heeft gevat en het vuur is niet één-twéé-drie te stoppen? Als er geen water in de buurt is, sla dan een jas, deken of kleed om de persoon heen. Het vuur krijgt geen zuurstof meer en dooft. Trek het kleed bij de hals dicht om te voorkomen dat de vlammen en rook het gezicht bereiken. Wanneer iemand toch brandwonden heeft opgelopen, zorg dan zo snel mogelijk voor langdurige koeling met koel stromend water.

Belangrijke tips voor het voorkomen van brand in huis

  • Houd lucifers en aanstekers buiten bereik van kinderen.
  • Rook nooit in bed.
  • Zet geen kaarsen in de buurt van brandbaar materiaal zoals gordijnen en gebruik onbrandbare kaarsenstandaards.
  • Schuif bij vlam in de pan een deksel over de pan en draai het gas uit. Nooit water gebruiken of met de pan lopen.
  • Reinig regelmatig het filter van de afzuigkap, zodat geen brandbare vetresten aanwezig zijn.
  • Ventileer goed bij gebruik van vluchtige schoonmaak-, plak- en oplosmiddelen en rook niet.
  • Vul de brander van fondue- en gourmetstellen niet in de nabijheid van vuur. Vul pas bij als deze helemaal is afgekoeld.
  • Schakel na het kijken de t.v. uit met de aan/uitschakelaar. Het toestel staat nog aan als alleen de afstandsbediening is gebruikt.
  • Houdt halogeenverlichting, in verband met warmteproductie, uit de buurt van brandbaar materiaal en schakel deze uit bij afwezigheid.
  • Laat de strijkbout nooit onbewaakt achter.
  • Wanneer de zekeringen (stoppen) doorslaan, verhelp dan de oorzaak of roep hulp van een vakman in.
  • Leg geen elektriciteitssnoeren onder het tapijt en gebruik zo min mogelijk verlengsnoeren.
  • Let bij de aanschaf van meubilair op de brandbaarheid.
  • Laat gastoestel en schoorsteen regelmatig schoonmaken en controleren.
  • Plaats een handscherm voor de openhaard en voorzie de schoorsteen van een vonkenvanger
  • Plaats bij gebruik van flessengas de gasfles rechtop; gebruik goede slangen en klemmen; vernieuw de gasslang ten minste elke twee jaar; vul de fles niet bij een LPG-station; zorg voor goede ventilatie.
  • In een brandwerende kast kunnen waardevolle zaken tegen brand beschermd worden. Uit een testrapport moet de brandwerendheid blijken. Voor het opbergen van foto´s, dia´s en floppydisks is een speciale kast vereist.(Een brandwerende kast biedt niet altijd bescherming tegen inbraak.)

Wat te doen bij brand

  • Sluit deuren en ramen en waarschuw direct de brandweer via alarmnummer 1-1-2.
  • Rol iemand die in brand staat over de grond en dek hem af met een deken of jas. Zet of leg het slachtoffer onder de koude douche of in een koud bad tot een arts aanwezig is.
  • Zorg dat de brandweer de woning goed kan bereiken
  • Wacht de brandweer op en geef informatie over gevaarlijke stoffen gasflessen en andere eventuele gevaren en eventuele slachtoffers.

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV