Jeugd

Ben jij tussen de 12 en de 18 jaar en heb je interesse in de brandweer? Zoek je een hobby waar teamplay, discipline en sportiviteit centraal staan? Dan is de jeugdbrandweer iets voor jou! Maar wat doet de jeugdbrandweer dan precies?

 

 

 

 

 

Oefenavond

Bij de jeugdbrandweer worden je alle basisvaardigheden aangeleerd van het brandweervak. Elke dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur oefen je de aangeleerde vaardigheden in de praktijk onder begeleiding van professioneel brandweerpersoneel, in de kazerne van Hardenberg. De oefenlocatie kan bij de kazerne zijn maar ook een magazijn, supermarkt of ander bedrijf. Op de oefenlocatie bestrijd je een nagemaakte brand volgens vaste regels. Dit doe je met een ploeg van zes personen waarbij elk ploeglid een eigen taak heeft tijdens de oefening.

 

Theorie

Naast de praktijkoefeningen moet je ook theorie-examens maken. Het niveau van deze examens komt behoorlijk dicht in de buurt van de theorie die beginnende volwassen brandweerlieden moeten kennen. De jeugdbrandweer geeft je dus een behoorlijke voorsprong als je later bij de brandweer wil komen werken.

 

Wedstrijden

Jaarlijks worden er door de Jeugdbrandweer Nederland wedstrijden georganiseerd voor de ruim 140 jeugdkorpsen in ons land. De wedstrijden zijn opgedeeld in twee leeftijdsklassen: junioren en aspiranten. De Junioren is voor jeugdleden tussen de 12 en 14 jaar. Vanaf 15 jaar kom je in de klasse Aspiranten. Bij een wedstrijd wordt een jeugdkorps door juryleden beoordeeld op de manier waarop zij een brand bestrijden. De beste korpsen gaan door naar de volgende ronde. Na verschillende voorrondes strijden tijdens de landelijke finale de tien beste jeugdkorpsen om de landstitel. Voor meer informatie over de wedstrijden kijk op: jeugdbrandweer.nl.

 

Overige activiteiten

Naast de wedstrijden en de wekelijkse oefenavond gaan we één keer per jaar op kamp en doen we mee met de jaarlijkse zeskamp waar diverse jeugdkorpsen uit de regio aan deelnemen.

 

Geïnteresseerd?

Mail naar: [email protected]. Je krijgt dan van ons een uitnodiging om een keer bij ons te komen kijken.

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV